Kurihalant Co. Ltd. är ett av Japans större energibolag, med omfattande verksamhet inom vattenkraft, värmekraft och även solenergi.
Nyligen reste en delegation från företaget till Sverige, där en av höjdpunkterna på programmet var en två timmar lång konferens i ETC Solpark, arrangerad av ETC Omställningsakademin.
– Jag organiserar studiebesök för grupper från Japan och Kina som är intresserade av energi, miljö och samhällsutveckling. Jag föreslog ETC Solpark för att jag visste att kvaliteten skulle vara hög. Jag har känt till Johan Jenny Ehrenberg i över 30 år, säger Emil.
Fick mycket att tänka på
Under studiebesöket i ETC Solpark i Katrineholm berättade ETC-grundaren Johan Jenny Ehrenberg om den tekniska och praktiska utvecklingen inom solenergi i Sverige, visade upp parkens olika installationer – från biokolsanläggningar och solcellsexperiment till miljövänliga toaletter – och svarade på en lång rad frågor från de japanska besökarna.
– Det var tydligt att många i gruppen inte jobbar direkt med solenergi i dag. Därför var det särskilt intressant för dem att få se ett helhetsgrepp. De ställde många frågor om allt ifrån energilagring och säsongsvariationer till hållbarhet och ekonomisk bärkraft.
Bland frågorna fanns till exempel: Hur påverkar snö och årstidsväxlingar solcellernas effektivitet? Vad kostar det att köpa elen som produceras? Hur fungerar de mest avancerade lagringssystemen? Hur skiljer sig tekniken från den som används i Japan?
– De fick mycket att tänka på. Att få höra om ETC Byggs hyreshus som är självförsörjande på energi med hjälp av batterier och solceller var en ögonöppnare. Det gav en känsla av att det faktiskt går att göra mycket, även i ett kallt land som Sverige, säger Emil.
Ärlighet gjorde intryck
Emil Östberg tror också att Johan Jennys ärlighet om både framgångar och misslyckanden gjorde starkt intryck.
– Hen berättade till exempel om ett projekt med solceller som skulle vrida sig mot solen, men som inte fungerade bra. Det ger trovärdighet att våga visa även det. Det blev väldigt hands-on – vad funkar, och vad funkar inte.
”Något extra”
Besöket i Solparken var en del av ett större europeiskt program för Kurihalant Co. Ltd., som också inkluderade besök i Finland, bland annat vid det nya kärnkraftverket Olkiluoto 3, och ett seminarium på KTH om det svenska energisystemet och den senaste forskningen om kärnkraft. Emil Östberg fungerade som tolk och reseledare under hela resan.
– Jag tycker att gruppens besök i Solparken var något extra. Det är inspirerande att kunna kombinera en visionär föreläsare med något fysiskt att ta på. Det gav ett bestående intryck. Jag hoppas få anledning att återkomma dit med fler grupper i framtiden.