Skräddarsydd studieresa: Stadsplanering, arkitektur och konst i Barcelona

Följ med våra fantastiska guider till Barcelona för en djupdykning i stadens spännande konst, arkitektur och hållbara stadsplanering. Upplev Barcelona med nya ögon!

En resa till Barcelona för dig som vill djupdyka i stadens spännande arkitektur och hållbara stadsplanering. Vad sägs om katalansk jugendarkitektur och hållbar stadsplanering, besök på det prisade arkitektkontoret Batlle i Roig och möte med framtidens teknik i Glòries Tower, konst i Taller 46 Barberà och mycket mer. Vi skräddarsyr efter dina önskemål.

Program

(Exempel baserat på minimum 10 personer)

Dag 1
Presentation av Barcelonas historia och arkitektur
Besök på Batlle i Roig Arkitekter

Dag 2
Miró Foundation
Lunch Martinez
Sagrada Familia

Lördag och söndag: fria aktiviteter

Dag 3
Taller 46 gravyrverkstad
Superblocks
Glòries Tower
Green axes (gröna axlar)

Dag 4
Hospital de Sant Pau
Matlagningskurs och middag på Espai Granada

Pris: kontakta oss för mer information.
Minimum antal deltagare: 10
Vi skräddarsyr resan efter gruppens önskemål.

Reseplan

Presentation av staden Barcelona

Sant Pau del Camp

Vi börjar resan med en introduktion till Barcelonas spännande utveckling som stad. Vi tar oss till det romanska klostret Sant Pau del Camp och i Barcelonas äldsta kyrka från 1100-talet får vi en djupdykning med kulturhistorisk perspektiv av Carles Roig, specialiserad på arkitektur med examen i konsthistoria från Universitetet i Barcelona, och licensierad guide av Catalan Government och medlem i Associat d’AGUICAT www.aguicat.cat. Carles är övertygad om att kulturarvet är en del av vår egen historia och en motor som får kulturer att växa sig starkare.

Arkitekturens stjärnor
Vi gör ett unikt besök på det omtalade arkitektkontoret Batlle i roig i Barcelona. Battle i roig har sedan 1980-talet gjort banbrytande och hållbara landskapsdesign som har fått internationellt erkännande. Några av deras prisbelönta projekt är Garraf Landfill, Forest Path Cemetery och Scenic Path Along Igualada’s Old Gypsum Mines.

Batlleiroig

Inte den vanliga turistvisningen av Sagrada Familia! På den här resan får du en exklusiv guidad visning av spektakulära Sagrada Familia med fokus på arkitekturen. Arkitekten Antoni Gaudí ritade den första byggnaden som sedan har varit mall för andra arkitekter. Han valde att utgå från jugendarkitekturens ideal. Bygget startade runt 1890 och pågår än idag.

Sagrada Familia

Vi besöker också Barcelona första moderna allmänna sjukhus Hospital de Sant Paul. Byggnaden ritades av arkitekten Lluís Domènech i Montaner mellan 1902 och 1930 och upptar hela 9 kvarter i nordöstra hörnet av Eixample. Domenèch ritade sjukhuset som en grön trädgårdsstad där patienten är i fokus.

Hospital de Sant Paul

Gröna Barcelona
Hälsosamma gröna mötesplatser har länge varit ett mål för Barcelonas hållbara utveckling, så kallade Superblock. Arbetet med ”Superkvarter” började år 2016 i stadsdelen Poblenou i rutmönstrade Eixample-distriktett och genomfördes senare i stadsdelen Sant Antoni.

Superkvarter i Eixample

I Eixample ligger också Quadrat d’Or (Den gyllene kvadraten), ett område runt Passeig de Gracia med den högsta koncentrationen (cirka 150 byggnader) av Jugend-arkitektur i världen.
Här hittar vi gröna gator där fotgängare och cyklister kan röra sig fritt utan bilavgaser. Bilarna får köra på enkelriktade sidogator och i max 10 km/tim. Målet är tydligt: att återta offentligt utrymme från privata fordon och göra det tillgängligt för kollektivtrafik, cyklar och fotgängare. Sociala relationer och näringsliv ska blomstra – vilken hållbar stad!

För mig som är intresserad av samhällsbyggnad var allt superintressant. Det är knappast vad vi hittar i vanliga turistguider som har fokus på museer och kyrkor.

Petra, förra årets Barcelona-deltagare

Glòries Tower
Vi tar oss till Glòries Tower, en 38-våningsskrapa belägen mellan Avinguda Diagonal och Carrer Badajoz, nära Plaça de les Glòries Catalanes, som markerar ingången till Barcelonas nya teknologidistrikt. Designad av Jean Nouvel.

Nattbelysningen har bidragit mycket till dess framgång, när byggnaden blir synlig från olika delar av staden tack vare kombinationen av 4 500 LED-enheter, kapabla att generera rörliga bilder. Detta system gör det möjligt att återge upp till 16 miljoner färger. Och tack vare den energieffektivitet med vilken den designades är kostnaden för att belysa hela fasaden i 1 timme knappt 6 euro, eftersom den består av 60 000 lameller med solcellspaneler som ackumulerar solenergi för att självförsörja tornets behov. Detta belysningssystem kallas Diffraction och används vid firandet av olika viktiga evenemang för staden.

Andra saker som gör det till en hållbar byggnad är regleringen av inomhustemperaturen genom ett VRV-system som agerar intelligent i varje del av byggnaden, utan att ge värme till obebodda kontor eller lagringsområden. På samma sätt kan ljuset också styras av ett system som upptäcker om en plats används eller inte.

Njut av konst

Njut av en exklusiv guidad tur till Fundació Miró, där du får utforska Mirós konst och arkitekturen skapad av arkitekt Sert. Därefter tar vi oss till Taller 46 Barberà, en tidigare gravyrverkstad för konstnärer som Miró, Picasso och Tàpies. Upptäck konstens hemligheter med konstnärer som Joan Miró, Jaume Plensa, Juliana Plexxo och många andra.

Taller 46 Barberà

Väck smaklökarna
På vår resa genom Barcelona kommer vi också att upptäcka smakerna av Katalonien, arkitektur i liten annan form.

Vi kommer att äta lunch på den välrenommerade restaurangen Martinez. Och under vår sista dag har vi en gemensam matlagningskurs med efterföljande middag på Espai Granada. Du kommer inte bara att förstå Barcelonas arkitektur utan också lära dig konsten att skapa autentiska katalanska tapas och njuta av katalanska viner. Kanske något att ta hem till svenska köket sen.

Möt våra guider

Tere Guix har doktorsexamen från Karolinska Institutet och Barcelona Medical University. 1994 studerade hon grafisk design i Sverige, och började jobba på ETC, både i Stockholm och i Barcelona. Idag driver hon har en egen designstudio och undervisar i design och illustration. 

Marta Roigé har biosfär-certifiering och är licensierad guide i Katalonien sedan femton år tillbaka och har också guidat i flera andra länder.

Första dagen kommer du att få en presentation av Carles Roig. Han är specialiserad på arkitektur med examen i konsthistoria från Universitetet i Barcelona och är licensierad guide av Catalan Government och medlem i Associat d’AGUICAT www.aguicat.cat.

Vill du veta mer?

Mejla oss direkt på barcelona@etc.se så berättar vi mer.

Vad ingår?

 • Professionell guidning i Barcelona
 • Skräddarsydd resa utifrån arkitektur och hållbarhet
 • Inträde till alla platser i programmet
 • Besök hos arkitektbyrå
 • Gemensam matlagningskurs
 • Gemensam middag på Espai Granada
 • Gemensam lunch på Martinez

Vad ingår inte?

 • Hotell och boende
  (mejla oss för förslag på boende)
 • Resa till och från Barcelona. Boka gärna din resa med ETC Tåg – snällt mot miljön!
 • Transport till och mellan resemålen
 • Måltider som inte nämns ovan

Bra att veta!

Barcelona är ett populärt resmål. Boka din resa och boende i tid. Du ansvarar för att boka boende och resa till och från Barcelona. Det är viktigt att du har avbeställningsskydd och reseförsäkring hos ditt försäkringsbolag.

Vi reserverar oss för ändringar i programmet vad gäller pris och antal guidade dagar beroende på hur stor gruppen blir. Vill ni förlänga eller förkorta er resa? Mejla oss gärna så skräddarsyr vi er resa enligt era önskade datum!

Vid avbokning senare än 3 veckor innan avresa debiteras deltagaren hela kostnaden. Du får överlåta guidningen till en annan person och måste då meddela oss detta skriftligen på e-post barcelona@etc.se. Även avbokning måste göras skriftligen.

Boka